Skip to content

Vreemd geld voor oogoperaties

DE en oud geld

Herken je dit? Dat je een mooie reis in het buitenland hebt gemaakt, vandaar papieren geld of muntjes over hebt en geen zin hebt om die alsnog in te wisselen? 98% van de Nederlanders heeft vreemd of oud geld in huis rondslingeren.

De Lions stichting Vreemd en Oud Geld verzamelt buitenlands én oud geld voor staaroperaties in derdewereldlanden. Het is een gezamenlijke actie van diverse supermarkten en Lionsclubs in Nederland: vijftig supermarkten hebben als service een verzamelzuil neergezet waar hun klanten buitenlands of oud geld in kunnen stoppen. Zo staan er gedurende het hele jaar in Alphen inzameldozen in de Albert Heijn in de Herenhof, Ridderhof en Aarhof.

De Lionsactie werkt volgens het Robin Hood principe: rijken betalen voor de armen. Uitgangspunten hierbij zijn:

  • Elke €10 van de Lionsactie wordt door Wilde Ganzen met 50% verhoogd tot €15.
  • Een eenvoudige staaroperatie in arme derde wereldlanden kost €30.
  • Een oogkliniek daar vraagt rijke blinden €45 voor een operatie. De kliniek heeft dan €15 winst.
  • Met die winst en onze bijdrage van €15 heeft de kliniek weer €30 om een arme blinde GRATIS te opereren.

Internationaal hebben de Lions intussen € 1.280.000 bijeen gebracht, goed voor 85.333 oogoperaties in ontwikkelingslanden. Jaarlijks wordt 750.000 munten en 10.000 bankbiljetten uit 160 landen ingezameld. Elke munt en ieder bankbiljet, nieuw of oud, heeft waarde. Ondanks corona en reisbeperkingen heeft deze actie in het verenigingsjaar 2021/2022 meer opgebracht dan vorig jaar, namelijk €180.000 (vorig jaar: €170.000).

Kijk voor meer achtergrondinformatie hoe dit buitenlandse cq oude geld wordt omgezet in bruikbare harde pecunia (Euro’s) voor de oogoperaties op de website: https://www.vreemdenoudgeld.nl/de-actie/

Wil jij ook jouw vreemde of oude geld kwijt voor het goede doel? Ga naar één van bovengenoemde supermarkten in Alphen en doneer: gewoon doen!

 

Lionsactie: vreemd en oud geld

vreemd-geld