Skip to content

‘Lead with compassion’ – Laat jouw hart je leiden.

Bekendmaking winnaars Peaceposter 2021-2022 in Alphen

Bekendmaking in de klas van winnares PP 2021

Speciaal voor docenten: zie infobulletin.

Lions Clubs International organiseert in 2022-2023 voor de 35e keer de Peace Poster Contest (PPC) met als thema: ‘Laat jouw hart je leiden’

Vanaf 22 augustus 2022 gaan bijna 800 kids uit groep 8 aan de slag met de vredestekeningen (peaceposters). Leden van Lionsclubs Alphen en/of Rhijnhart bekijken en jureren de tekeningen op school in de week van 17 oktober. Per groep 8 worden de vier ‘beste’ peaceposters meegenomen en deze hangen vanaf 21 oktober (18.00 uur) in winkelboulevard DaVinci (Euromarkt 2 in Alphen) waar iedereen ze tot 4 november kan bewonderen.

Op vrijdag 4 november 2022 maken burgemeester Liesbeth Spies en kinderburgemeester Maud van der Vliet via een video (zie hierboven hoe dat in 2021 ging) de eerste, tweede en derde prijswinnaar bekend met de allermooiste tekeningen. Deze drie winnende tekeningen uit Alphen e.o. gaan naar het district 110AZ en worden daar opnieuw beoordeeld door een andere jury. De drie Alphense winnaars hebben dus even veel kans om winnaar van ons district te worden!

In Nederland zijn zes districten: de districtswinnaars gaan naar de landelijke finale. Eind november/begin december wordt bekend gemaakt wie de landelijke winnaar is met de mooiste vredestekening 2022-2023 in Nederland. De beste 24 vredestekeningen van de wereld komen in de internationale finale: eind maart 2023 wordt in de USA bekend gemaakt wie de internationale winnaar is van de peaceposter contest (PPC 2022-2023). Wie weet, misschien wel een tekening uit Alphen!

Hier zie je de winnende tekening uit 2021 van Suze Bakker van de MozaÏek 8B uit Alphen. Suze (op foto) zelf zegt hierover: in de wereld zijn er zoveel manieren om vrede te tonen, iedereen doet het anders’. Ze heeft dat in een prachtige tekening uitgebeeld met veel kleuren.

Landelijke winnares 2021-2022

Begin december werd bekend dat Britt Blaakman (11 jaar) van de OBS de Opbouw in Eindhoven de winnares is van de landelijke finale. Haar poster is naar het Lions hoofdkwartier in de Verenigde Staten gestuurd (zie tekening hieronder). Het juryrapport zegt over de winnende tekening: “De meer dan 25 getekende mensjes, met eenzelfde hoeveelheid wereld om op te leven, zijn allemaal op een niet mis te verstane wijze met elkaar verbonden. Het ontbreken van versieringen geeft aan deze tekening een directheid, puurheid en duidelijkheid. Deze verbinding van individuele mensen door een zeer eenvoudige lijn en allemaal met dezelfde wereldondergrond, geven deze tekening kracht”, aldus de districtsjury. De landelijke jury was het hier volkomen mee eens. Kijk ook op: https://lions.nl/winnaars-vredesposter-districten#top 

 

Internationale winnaar 2021-2022

De internationale winnaar is de sloveense Anja Rozen, 13 jaar oud, gesponsord door Slovenj Gradec Lionsclub . Hieronder zie je haar winnende tekening. Haar motto: ‘wij zijn allemaal onderdeel van deze aarde en we hebben elkaar nodig om te overleven’

Achtergrondinformatie

De peaceposter actie wordt wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International. De gedachte is dat kinderen over de hele wereld bezig gaan met het thema “Vrede”. Wat denkt en voelt een kind bij het woord Vrede en kan het kind dit in een tekening vatten? Eén van de doeleinden van Lions Clubs International is het tot stand brengen en in stand houden van begrip tussen de volkeren van de wereld. Dit is ook de missie van de VN. Honderdduizenden kinderen over de hele wereld geven via een poster uiting aan hun idee over Vrede: het is ontroerend om te zien hoe zij hierover denken. De internationale prijsuitreiking vindt altijd plaats op de Lions VN Dag in maart. De eerste wereldwijde peaceposter actie was in 1988 en sinds 1994 doet Nederland mee. Het afgelopen jaar deden alleen al in ons district 48 scholen mee met in totaal 2400 kids.

Winnende tekening en motivatie van Suze

De mooiste posters van 2021 hingen tot 29 oktober in Da Vinci