Skip to content

Peace-poster 2020 – 2021 ‘Elkaar helpen geeft vrede’

De winnende peaceposter tekening uit Alphen e.o is van Irene Polychronakis

Lions Clubs International organiseert voor de 33e keer de Peace Poster Contest (PPC). Het PPC-thema 2020-2021 is: ‘Elkaar helpen geeft vrede’Op 30 oktober 2020 is coronaproof via een video (ww: PPC2020) – op de Alphense scholen bekend gemaakt wie dit jaar in Alphen de winnende vredestekening heeft gemaakt: Irene Polychronakis van Het Mozaiek (groep 8B). Haar prachtige tekening is hierboven te zien: drie verschillende mensen die elkaar in drie verschillende situaties helpen. Irene, namens alle Alphense lions: proficiat!

Op 19 december 2020 werd bekend dat Alicia Huizer van het Minkemacollege in Woerden de winnares is van de landelijke finale. Alicia proficiat! Haar poster (zie hieronder) is nu op weg naar het Lions hoofdkwartier in de Verenigde Staten, waar begin 2021 de wereldwinnaar wordt geselecteerd. De wereldwinnaar krijgt een reis met twee begeleiders naar New York om in het VN hoofdkwartier het prijzengeld in ontvangst te nemen. Op de Lions-VN dag, 29 mei 2021 wordt onze landelijke winnaar in het zonnetje gezet en de internationale einduitslag bekend gemaakt.

Honderdduizenden kinderen over de hele wereld geven via een poster uiting aan hun idee over Vrede: het is ontroerend om te zien hoe zij hierover denken. Lions clubs Alphen en Alphen Rhijnhart organiseerden ook dit jaar weer samen de tekenwedstrijd in Alphen a/d Rijn. In september gingen de kids uit groep 8 aan de slag met het maken van de mooiste vredestekening (peace-poster).

De vier ‘beste’ peace-posters (per groep 8) hingen van 17 tot 30 oktober in Da Vinci. Een vakkundige jury koos één winnaar per groep en daarna uit de groepswinnaars de drie ‘beste’ tekeningen. Op plaats drie Tessa Egberts van de Meridiaan (groep 8A), op plaats twee Eva Lammers van de Jenaplaneet (groep 8B) en op plaats een: winnares Irene Polychronakis van Het Mozaiek (groep 8B).

Achtergrondinformatie

De peaceposter actie wordt wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International. De gedachte is dat kinderen over de hele wereld bezig gaan met het thema “Vrede”. Wat denkt en voelt een kind bij het woord Vrede en kan het kind dit in een tekening vatten? Eén van de doeleinden van Lions Clubs International is het tot stand brengen en in stand houden van begrip tussen de volkeren van de wereld. Dit is ook de missie van de VN. De internationale prijsuitreiking vindt altijd plaats op de Lions VN Dag in maart. De eerste wereldwijde peaceposter actie was in 1988 en sinds 1994 doet Nederland mee. In geheel Nederland deden dit jaar bijna 4900 kinderen van 120 scholen mee

Hieronder de winnende tekening van Nederland: van Alicia Huizer. Uitleg: ‘Zonder vrede blijft de aarde verscheurd. De jongen en het meisje hebben elkaar nodig om de breuk te helen. Ieder zit geketend aan zijn eigen helft en zonder elkaar is alles verloren’  Techniek: waterverf en pen.

Alphense peaceposter winnares 2020-2021 Irene Polychronakis

Winnares Irene PPC 2020

Peaceposter 2020-2021: anders dan anders

Bekijk de online prijsuitreiking op deze video (ww:PPC2020)

Tekening van de landelijke winnaar 2019-2020 Luuk Koeleman

De prijsuitreiking in 2019